Paikkariippumattomuus: tarinani vapauden vallankumoukseen

Paikkariippumattomuutta voidaan kutsua vapauden vallankumoukseksi. Se pyyhkii lattiaa tavanomaisella elämällä, jossa vapaudesta voi nauttia vain viikonloppuisin ja lomilla. Paikkariippumattomuus antaa mahdollisuuden elää toisenlaista elämää, jossa voit tehdä töitä sieltä mistä milloinkin haluat. Minulle se oli ennen unelmaa ja utopiaa, nykyään todellisuutta.

Tämä tarina paikkariippumattomuudesta on sinulle, jos olet kiinnostunut saamaan uusia ajatuksia, kasan inspiraatiota ja omaat uskallusta unelmoida paremmasta elämästä. Omalla kohdallani on sanottava, että paikkariippumattomuus on ollut yksi suurimmista asioista, joita olen tehnyt hyvinvointini, onneni ja unelmieni eteen. Käytännössä olen tavoitellut sitä viimeiset viisi vuotta ja ilokseni voin todeta, että olen sen vihdoin saavuttanut. Nyt olen auttamassa sinua, jotta voit tehdä saman omalla tyylilläsi!

Ehkäpä paras selitys saavutukselleni on se, että ennen katsoin kalenterista milloin voin mennä nauttimaan mökin rauhasta ja laineiden liplatuksesta, nykyään katson sen lämpömittarista! 🙂 Voin siis käytännössä tehdä töitä mistä ja milloin haluan. Halutessani voin myös valita työpäivieni pituuden ja lähteä päivän varoajalla puolen vuoden matkalle, jos siltä tuntuu. Minulla on yhtäläinen vapaus olla matkustamatta, jos siltä tuntuu. Koko homman ytimessä on vapaus. Kun sitä pääsee maistamaan, ei paluuta vanhaan ole.

Uskalla unelmoida!

Jos luet tätä ja ajattelet, että “tämä ei ole minulle mahdollista”, olet oikeassa. Jos taas ajattelet, että “tämä voisi olla minulle mahdollista”, olet oikeassa. Kyse on lopulta ajatuksistasi. Aikaisemmin ajattelin, että tämä ei ole minulle mahdollista, mutta vaihdoin leiriä ja tässä sitä ollaan! Toivon, että voisin herättää sinussa uusia ajatuksia ja kenties jonain päivänä törmätään ja saan kuulla versiosi vapaammasta elämästä. Tavoitteeni ei ole kehua saavutuksellani, tavoitteeni ei ole loukata ketään, vaan tavoitteeni on puhtaasti auttaa.

Kaikki tämä unelmointi uudenlaisesta elämästä alkoi noin viisi vuotta sitten, kun tutustuin paikkariippumattomaan lifestyle-yrittäjyyteen, jonka ytimessä on uudenlainen ajattelumalli siitä, että otetaan elämää niskasta kiinni ja tehdään siitä rohkeasti omanlaista. Ei siis tehdä asioita niin kuin on aina tehty, vaan tehdään elämästä rohkeasti omannäköistä.

Tämä vaatii valtavasti rohkeutta unelmoida ilman nykyhetken rajoitteita. Siis niitä rajoitteita, jotka tällä hetkellä estävät toteuttamasta näitä villeimpiäkin unelmia. Tämä johtuu siitä, että ihmiset ovat yhteisöllisiä ja mallintavat muita ihmisiä. Tehdään siis asioita, joita muutkin tekevät ja joita on aina tehty.

Juuri tästä syystä itsekin kävin lukion, sen jälkeen yliopiston ja hetken päästä huomasin tekeväni töitä “kasista neljään.” Jos yhteiskunnassa olisikin totuttu tekemään töitä “neljästä kasiin”, varmaan suurin osa näin tekisi. Ainakin aikaisempi elämäni on ollut kuin suomalaisuuden oppikirjasta, jossa koulut käydään kiltisti ja sitten aamuisin lähdetään kiltisti toimistolle. Vain ajokortti, itse rakennuttama talo ja 1,84 lasta puuttui. 🙂

Yritän tässä kuvata sitä, että todellisuudessa todella moni asia tulee elämäämme ympäröivästä maailmasta ja rohkea unelmointi on vaikeaa. On niin helppo mennä virran mukana! Tavallisuudesta poikkeava toiminta, jota siis paikkariippumattomuuskin on, vaatii rohkeutta unelmoida ja uida vastavirtaan.

Mitä paikkariippumattomuus oikein on?

Yksi isoimmista omaan elämääni vaikuttavista tekijöistä on paikkariippumattomuus sen tuoman vapauden ansiosta. Paikkariippumattomuus tarkoittaa käytännössä elämäntapaa niille, jotka haluavat enemmän vapautta ilman, että olisivat sidottuja yhteen tiettyyn paikkaan asua tai tehdä töitä. Usein paikkariippumattomuuden saavuttaneet ihmiset kutsuvat itseään digiajan nomadeiksi (digital nomad). Yleisesti voisi sanoa, että he matkustelevat paljon ja käyttävät saavuttamaansa vapautta ansiokkaasti. Käytännössä kuitenkin paikkariippumattomuuden ytimessä on ajatus vapaudesta asua ja tehdä töitä mistä tahansa, eikä se sisällä pakkoa matkustella 365 päivää vuodessa.

Uskon, että seuraavat viisi vapauden tasoa auttavat hahmottamaan kokonaiskuvaa:

 • Taso 1, tavanomainen elämä: koko elämä on sidottu tiettyyn kaupunkiin ja töitä tehdään työpaikalta käsin päivästä toiseen. Työpäivät on sidottu tiettyihin kellonaikoihin.
 • Taso 2, melko tavanomainen elämä: koko elämä on sidottu tiettyyn kaupunkiin ja etäpäiviä saa pitää toisinaan. Työpäivät on sidottu tiettyihin kellonaikoihin.
 • Taso 3, hieman vapaampi elämä: koko elämä on sidottu tiettyyn kaupunkiin ja etäpäiviä saa pitää melkeinpä milloin haluaa. Työpäivät on sidottu tiettyihin kellonaikoihin.
 • Taso 4, melko vapaa elämä: elämä on sidottu tiettyyn kaupunkiin ja töitä voi tehdä mistä tahansa. Työpäiviä ei ole sidottu tiettyihin kellonaikoihin, mutta esim. ulkomaanmatkat keskitetään lomien ajalle. Usein tällaisessa tilanteessa jokin asia tai henkilö sitovat tiettyyn kaupunkiin.
 • Taso 5, vapaa elämä (paikkariippumattomuus): elämää ei halutessaan sidota tiettyyn kaupunkiin kovin vahvasti (sen voi itse valita) ja paikkariippumattomuutta käytetään hyödyksi esim. matkustelemalla ilman, että matkustamiseen tarvitsee ottaa lomaa. Tällaisessa tilanteessa on mahdollista lähteä esim. päivän varoajalla puoleksi vuodeksi minne tahansa (vaikka ulkomaille) ilman, että työt häiriintyvät tai jokapäiväinen elämä siitä kärsii.

Olen itse elänyt suurimman osan elämästäni vapauden tasoilla 1–4 ja tuntuu, että mitä lähemmäs viidettä, vapaan elämän, tasoa lähestyn, sitä onnellisemmaksi tulen. Tasoilla eteneminen tarkoittaa sitä, että on luovuttava vanhoista tavoista ja asioista. Kun asioista luopuu, on elämään taas tilaa tulla uusia yhä hienompia asioita. Usein paikkariippuvaista elämää rakennetaan kauan, jonka takia sen purkaminen voi olla työlästä.

Itsekin olen tätä viidettä tasoa havitellut aktiivisesti kohta viisi vuotta. Se on vaatinut valtavasti erilaisia asioita ja olen joutunut luopunut monesta aikaisemmin niin tärkeästä asiasta. Esimerkiksi aikaisemmin tavara oli minulle kaikki kaikessa, mutta vuosien saatossa olen todella ymmärtänyt sen, että elämykset ovat minulle huomattavasti materiaa tärkeämpiä. Mitä enemmästä luovun, sitä vapaammalta minusta tuntuu ja mitä vapaammalta minusta tuntuu, sitä tyytyväisempi olen elämääni. Niin yksinkertaista se ainakin kohdallani on!

Paikkariippumattomuuden saavuttaminen

En väitä, että paikkariippumattomuuden saavuttaminen on helppoa. Sinulla voi olla esim. lapsia, joiden koulu ja kaverit sitovat tiettyyn kaupunkiin, puolisosi työ tapahtuu tietyssä kaupungissa, olet juuri rakentanut talon tai kenties yrityksesi ei ole vielä lähtenyt lentoon. Mitä ikinä se onkaan, useimmilla meistä on joku syy mikä sitoo tiettyyn kaupunkiin, jonka seurauksena paikkariippumattomuuteen ei ajauduta yleensä vahingossa.

Minullakin on ollut omat haasteeni paikkariippumattomuuden tavoittelussa, mutta niistä on selvitty, koska olen tehnyt valtavasti töitä tämän unelman saavuttamiseksi. Tässä alla suurimmat muutokset, jotka on tarvinnut tapahtua elämässäni matkalla paikkariippumattomuuteen:

 1. Ryhdyin yrittäjäksi, vuosi 2009 (taso 1 => taso 2)
 2. Muutimme yrityksemme toimintaa vapaammaksi poistamalla kiinteän toimiston ja viralliset työajat, vuosi 2012 (taso 2 => 4)
 3. Päätös muuttaa Lontooseen sitten, kun saavutamme vapauden vaimoni kanssa, vuosi 2013 (taso 4)
 4. Myös vaimoni ryhtyi lifestyle-yrittäjäksi, vuosi 2013 (taso 4)
 5. Molempien yritykset menestyvät, vuosi 2014 (taso 4 => 4,5)
 6. Materiasta luopuminen ja muutto Lontooseen ilman sen suurempaa syytä, vuosi 2014 (taso 4,5 => 5)

En nyt suoranaisesti kuvaisi muutoksia pieneksi. Myönnän, että kaikki tämä muutos on ollut erittäin haastavaa! Koko ajan olen myynyt tavaraa pois, muokannut ympäristöäni vapaampaan suuntaan ja sanonut ei monelle rahakkaalle paikkaan sitovalle työtarjoukselle. Lisäksi tässä muutoksessa pöytäkone on vaihtunut kannettavaan, muistiinpanot on tallennettu Evernoteen, kaikki CD-levyt ovat kirpputorilla tällä hetkellä, musiikkia kuunnellaan Spotifysta, paperikirjat ovat vaihtuneet e-kirjoihin, videostudio kulkee repussa, tuhansien eurojen hifilaitteet vaihtuivat Boomiin unohtamatta sitä faktaa, että artikkelin kirjoitushetkellä kaikki huonekalumme ovat myynnissä, asunto menossa vuokralle ja vain menoliput Lontooseen on hankittu. Onhan tuossakin jo muutosta kerrakseen. 🙂

19 päivää Lontooseen

Olen muuttamassa vaimoni kanssa Lontooseen artikkelin kirjoitushetkellä 19 päivän päästä ilman sen suurempaa järkisyytä.

Lontooseen muuttoon on enää 19 päivää

Seuraan tärkeitä päiviä BigDay-sovelluksella.

Halu ulkomaille heräsi asuttuamme vuoden Walesissa, Aberystwythissa. Siellä tutustuimme mahtaviin ihmisiin ja olemme heidän kanssaan kokeneet mitä hienompia juttuja. Kävimme esim. ystäviemme Michaliksen ja Alikin ortodoksihäissä Kyproksella, joita juhlittiin 1500 hengen voimin merenrannalla. Näistä jutuista tekee mielenkiintoisia niiden erilaisuus siihen verrattuna, mihin olen suomalaisena tottunut. On todella avartavaa nähdä miten muualla toimitaan ja eletään. Se on saanut minut kyseenalaistamaan monia asioita elämässäni, joita en olisi muuten kyseenalaistanut.

Michaliksen ja Alikin häät Kyproksella.

Michaliksen ja Alikin häät Kyproksella.

Jo vuoden asuminen ulkomailla aiheutti sen, että näin uneni ja ajatukseni muuttuivat englanniksi. Saapuessani takaisin Suomeen, suomalaiset tuntuivat tylyiltä (vaikkeivat sitä oikeasti ole) ja tuppisuisuus yllätti. Sitä näkee maailmaa niin eri kantilta, kun viettää aikaa tarpeeksi kauan muualla. Tämän kaiken innoittamana päätimme vaimoni kanssa 1.1.2013, että muutamme Lontooseen heti, kun voimme sen tehdä vapaudesta nauttien.

Halusimme siis vapauden valita missä päin kallista Lontoota asumme ilman aamuruuhkista kärsimistä. Halusimme myös mahdollisuuden nauttia Lontoon parhaista puolista täysin siemauksin, kuten elämyksistä, tapahtumista ja valmennustilaisuuksista samalla säilyttäen vapauden lentää Suomeen ystäviämme moikkaamaan, kun siltä tuntuu. Tämä kaikki tarkoitti sitä, että meidän molempien oli oltava paikkariippumattomia lifestyle-yrittäjiä.

Aivan kuten mainitsin yllä, vaimoni Elisa jäi yrittäjäksi kesällä 2013 ja nyt yritystoiminta on ottanut todella ilmaa siipiensä alle ja välillä sitä oikein hämmästelee vauhtia. Elisan pitämän Hyvinvointistartin on käynyt yli 1000 suomalaista vain muutamassa kuukaudessa ja kiitoskirjeitä satelee tyytyväisiltä asiakkailta. Tämä siis oli viimeinen niitti paikkariippumattomuuden saavuttamiselle. Vuosien kova työ on vihdoin palkittu!

Paikkariippumattomuus on ollut yksi tärkeimmistä tavoitteistamme, koska se mahdollistaa sen mitä me rakastamme. Rakastamme matkustella ja näemme itsemme kansainvälinen pariskunta / perheenä, jolla on kiikkustuoli-ikään päädyttyämme valtava kasa hienoja muistoja ja jännittäviä tarinoita. Tämä on erinomainen esimerkki lifestyle-yrittäjyydestä, jonka ytimessä on se, että työ suunnitellaan tukemaan elämää eikä elämää suunnitella työn ympärille. Usein näen sitä, että esim. muutetaan työn perässä toiselle paikkakunnalle ja jos työpaikka vaihtuu, sitten muutetaan taas uuteen paikkaan tai pahimmassa tapauksessa matkustetaan tuntikaupalla joka päivä töihin ja takaisin. Ongelmallisinta tässä on se, että elämää ohjaavana tekijänä on työ eikä se mitä itse aidosti haluaa elämältä. Olemme saavuttaneet tilanteen, jossa työ seuraa elämäämme sinne minne ikinä menemmekin.

Oikeastaan koko homman taustalla ovat digitaaliset tuotteet, jotka ovat koko Digivallankumouksen suola. Olemme muuttaneet osaamisemme digitaalisiksi tuotteiksi, kuten me Digivallankumouksessa olemme tehneet E-kirja mastermind -valmennuksella ja Elisa Hyvinvointistartilla. Hauskaa tässä on se, että myös sinä voit tehdä tämän saman!

Jos kiinnostuit tästä kaikesta, loin alle pienen harjoituksen, joka voi hyvinkin auttaa sinua pääsemään lähemmäs unelmiesi elämää. Usein unelmia nimittäin siirretään eteenpäin. Tarkoitan tällä lauseita, joita itsekin hoin ennen paikkariippumattoman lifestyle-yrittäjyyden saavuttamista: “sitten kesälomalla repäisen ja teen…”, “sitten talvilomalla voitaisiin käydä…”, “joskus olisi kiva tutustua pidempään uusiin kulttuureihin, mutta juuri nyt…” tai “sitten eläkkeellä voin vihdoin…” Mitä jos unelmien elämää voisikin elää nyt?

Askeleet unelmien elämään ja paikkariippumattomuuteen

Askel 1: miten haluat elää elämääsi?

Ennen kuin voi lähteä muovaamaan elämästään unelmien elämää, täytyy tietää mitä se oikeasti tarkoittaa. Joillekin se tarkoittaa sumuisessa Lontoossa asumista, toiselle mökin rauhaa ja kolmannelle elämyksien hankkimista. Tiedän, että kaikki tämä on helpommin sanottu kuin tehty! Tämän takia kokosin alle muutamia kysymyksiä, jotka ovat auttaneet minua unelmien elämän aktiivisessa suunnittelussa. Suosittelen, että vastaat näihin kysymyksiin kirjallisesti ja mahdollisimman rehellisesti:

 • Missä maassa haluaisin asua, jos tälle asialle ei olisi mitään esteitä?
 • Mitkä ovat unelmieni harrastukset, jos raha tai aika ei olisi esteenä?
 • Mitä kieliä haluaisin oppia, jos minulla olisi tarpeeksi aikaa?
 • Mihin kulttuuriin haluaisin eniten tutustua, jos minun ei tarvitsisi ottaa muita huomioon?
 • Miten haluan aloittaa päiväni, jos voisin siitä itse päättää?
 • Miten vietän aamuni, päiväni, iltani, jos saisin päättää kaikesta itse?
 • Millaista työtä tekisin, jos en saisi siitä palkkaa?

Kysymyksiin on tärkeää vastata suoraan sydämestä ilman nykyisen elämän rajoitteita, koska vain tällöin voi löytää sen mitä todella haluaa. Tärkeää on siis ensin unelmoida rohkeasti ja vasta tämän jälkeen miettiä, onko asia mahdollinen ja miten sen toteuttaisi. Tämä vaatii rohkeutta unelmoida. Tässä inspiraatioksi osa omista vastauksistani:

“Lontoo tuntuu hienolta paikalta asua tapahtumien, mahdollisuuksiensa ja monimuotoisen kulttuurinsa takia. Toisaalta, en ole pimeiden ja kylmien talvien ystävä, jonka takia myös kauniit merenrannat ja lämpö vetäisivät puoleensa. Haluan nähdä itseni kansainvälisenä yrittäjänä, jolla on ystäviä ympäri maailmaa, jonka vuoksi haluan oppia kommunikoimaan englanniksi vieläkin sujuvammin. Haluan viettää paljon aikaa samanhenkisten ja eteenpäin menevien ihmisten kanssa, joille yrittäminen, kehittyminen ja kokemukset ovat tärkeitä. Haluan päättää milloin, missä ja miten työskentelen, koska haluan edelleen nauttia Suomesta, kun siltä tuntuu.”

Askel 2: miten voisit saavuttaa unelmiesi elämän?

Jos todella vastasit kysymyksiin rehellisesti, voit mahdollisesti huomata, että elämäsi tarvitsisi muutoksia, jotta siitä tulisi unelmiesi elämää. Jos vastaukset kuvasivat nykytilannettasi, onnitteluni! Usein tässä kuitenkin on taustalla se, että ei olla rohkeasti uskallettu unelmoida ilman rajoitteita. Seuraava askel on miettiä seuraavaa kahta aspektia:

 1. Mikä olisi se yksi paikka, jonka avulla voisit saavuttaa useimmat asiat listaltasi?
 2. Mikä olisi se yksi asia, jonka avulla voisit saavuttaa useimmat asiat listaltasi?

Tässä vaiheessa haluan huomauttaa, että paikkariippumattomuus mahdollistaa kaikki unelmat helposti. Jos se “yksi” paikka olisi mökki Suomessa kesällä ja Espanjan aurinkoranta talvella, niin paikkariippumattomuus auttaa toteuttamaan tämän haaveen. Jos taas paikkana oli kaupungin vilinä, siinäkin paikkariippumattomuus on apunasi.

Oli mikä oli, niin väitän, että avain unelmien elämään on ennen kaikkea vapaus. Vapaus valita. Se todella on! Ainakin omat kokemukseni puoltavat sitä. No, tässä on oma vastaukseni ensimmäiseen kysymykseen:

“Lontoo olisi se yksi paikka, jonka avulla voisin saavutta useimmat asiat listalta. Syy tähän on se, että Lontoossa pystyn yhdistämään uuteen kulttuuriin tutustumisen, lifestyle-yrittämisen, samanhenkisiin ihmisiin tutustumisen, kielitaidon parantamisen ja matkustelun. Tietysti voisin opiskella englantia Suomesta käsin, tehdä pidempiä lomamatkoja (lyhyillä matkoilla kulttuuriin tutustuminen jää pintapuoliseksi) ja käydä verkostoitumassa tapahtumissa Lontoossa, mutta muutolla Lontooseen pystyn saamaan mahdollisimman monta kärpästä yhdellä iskulla.”

Tässä inspiraationa oma vastaukseni toiseen kysymykseen:

“Digitaaliset tuotteet ovat se yksi asia, jonka avulla me voimme vaimoni kanssa saavuttaa useimmat asiat listaltani paikkariippumattomasti. Voimme auttaa muita tekemään samoja asioita mitä me olemme tehneet menestyksekkäästi. Minä voin auttaa henkilöitä muuttamaan heidän osaamisensa digitaalisiksi tuotteiksi ja vaimoni Elisa voi auttaa muita saavuttamaan hyvää oloa hauskemmin ja nopeammin kuin mihin on totuttu.”

Askel 3: toiminta

Jos todella haluaa saavuttaa unelmansa, kannattaa toimiin ryhtyä välittömästi. Usein sitä voi innostua jostain ja viikkojen kuluessa innostus laantuu. Tästä seuraa se, että elämä ei muutu mihinkään.

Itse suosittelen aivan erilaista lähestymistapaa. Jos innostuu jostain, kannattaa lähteä tekemään jotain heti. Siis aivan heti. Se voi olla vaikkapa jonkin kirjan tilaaminen, kurssille liittyminen tai mitä se ikinä onkaan sinun kohdallasi. Tärkeintä on, että tekee jotain VÄLITTÖMÄSTI! Oli se sitten miten pieni asia tahansa, niin tee se nyt, viimeistään tänään!

Jos tämä asia jäi hautumaan mieleesi, suosittelen Brian Tracyn Goal Planneria apuun. Voin sanoa, että se toimii, jos tekee sen tehtäviä joka päivä!

 


 

Kiitos paljon ajastasi!

Arvostan sitä paljon ja toivon, että pystyin antamaan sinulle kasan inspiraatiota ja kenties ajattelemisen arvoisia asioita. Muuttaisitko elämääsi jotenkin? Mikä olisi unelmiesi paikka asua (kenties annat ohessa hyvän matkaidean minulle)? Herättikö tämä sinussa ajatuksia? 

Kommenttiosiossa nähdään! 🙂

T. Pekka 🙂

P.S. Olemme vaimoni kanssa harkinneet blogin perustamista paikkariippumattomuuden ja matkustelun ympärille. Jos moinen kiinnostaa, niin kannattaa siitä myös hihkaista kommenteissa.

P.P.S. Jos haluat lisää tarinoita. Lataa ilmainen Lifestyle-kirja klikkaamalla tästä!

P.P.P.S. Muista klikata alla olevaa suosittelu-nappia, jos sait tästä uusia ajatuksia! Teemme näitä artikkeleita aidosta halusta auttaa ja tästä syystä tätäkin artikkelia on kirjoitettu yli 30 tuntia. 🙂 Jos viitsisit meitä auttaa, olisin siitä sydämeni pohjasta kiitollinen. Jos klikkaat, kiiiiiitos. 🙂

Suosittelen myös tutustumaan Anywhereism-blogiin ja heidän Facebook-sivustoon, jos tämä aihe kiinnostaa! 🙂
Pekka Mattila

Autan valmentajia, kouluttajia ja yrittäjiä saamaan vaikutusta maailmaan digimarkkinoinnin ja digituotteiden, kuten e-kirjojen, audio-ohjelmien ja verkkokurssien avulla. Olen Digivallankumouksen ja Campwiren yksi perustajista. Jos haluat minut puhumaan, valmentamaan tai konsultoimaan yritystäsi, ota yhteyttä [email protected] ja sinulle vastataan pian.