Haastattelu

Haastattelu e-esikoiskirjailijasta – Katso video

Jani Muhonen on digitalisoitumisen ja muutoksen evankelista, bloggari, yrittäjä sekä tuore esikoiskirjailija. Haastattelussa Jani kertoo tuoreen Palkohedelmät-kirjansa kirjoitusprosessista, hyväksi havaituista käytännöistä sekä siitä, miksi hän päätti julkaista kirjansa ainoastaan e-kirjana. Romaanien julkaiseminen pelkkänä e-kirjana on Suomessa vielä todella harvinaista herkkua.

Haastattelu paljastaa myös, kuinka paljon e-kirjan kirjoittaminen ja julkaiseminen vaatii rahaa sekä mitkä kanavat Jani valitsi e-kirjansa levitykseen.

Mukavia hetkiä videon parissa! Pahoittelen jo ennakkoon muutamassa kohdassa esiintyviä kännykästä tulleita häiriöääniä. Emme siis istuneet pierutyynyjen päällä, vaikka niin voisi luullakin 🙂

Poimin haastattelusta alle parhaita paloja, jos haluat videon katsomisen jälkeen kerrata esiin tulleita asioita.

Miksi vain e-kirjana?

 • Et tarvitse aloituspääomia, joten lähes nollabudjetillakin pääsee liikkeelle.
 • Ei vaadi kustantajaa, jolloin huomattavasti isompi osa myyntituloista jää kirjailijalle.
 • Mahdollisuus hinnoitella kirja halutessaan halvemmaksi kuin paperikirja ja silti saada isompi provisio.
 • Kirjan saa nopeasti myyntiin.

Janin hyväksi havaitut työkalut ja toimintamallit

 • Scrivener-ohjelma osoittautui todella hyväksi ratkaisuksi kirjoittamiseen. Scrivener helpottaa kirjoitusprosessia ja siitä saa helposti ulos valmiiksi oikeassa formaatissa olevia e-kirjatiedostoja. Löytyy sekä Windowsille että Macille.
 • Stephen Kingin kirjan “Kirjoittamisesta: muistelmia leipätyöstä” vinkki siitä, että kirjoita 2000 sanaa joka päivä. Kirja löytyy toki myös e-kirjana Kindlelle.
 • Kun aloitat kirjoittamista, vetäydy pariksi päiväksi johonkin rauhalliseen paikkaan ja käynnistä prosessi.

Romaanin julkaiseminen e-kirjana

Janilla oli tietyt vaatimukset ja toiveet kirjan jakelukanavien suhteen. Tärkeimpänä seuraavat:

 • Halusi kirjan myyntiin vähintään Applen iBookstoreen sekä Amazon Kindlelle.
 • Julkaisukanavan pitää hyväksyä suomenkielisiä kirjoja.
 • Ei halunnut laittaa alkupääomaa eikä aloitusmaksuja.

Alkuun Janilla oli vaihtoehtona Lulu.com, mutta jossain vaiheessa selvisikin, ettei Lulu hyväksy kirjoja myyntiin muuten kuin englanninkielisinä. Lopulta Jani päättyi käyttämään Smashwordsia julkaisijana, sillä se täytti kaikki yllä luetellut vaatimukset ja hyväksyy myös suomenkielisiä e-kirjoja myyntiin. Smashwordsin kanssa ei myöskään tarvitse olla kustannusyhtiötä taustalla.

Oletuksena Smashwords pidättää 30% ennakonpidätystä ulkomaalaisilta. Jos haluaa välttää nämä verot, pitää anoa Yhdysvaltain veroviranomaiselta (IRS) yhdysvaltalainen veronumero. Veronumeron hakeminen ja ennakonpidätysten vapauttaminen vie pari kuukautta aikaa, mutta hakemuspaperit ovat hyvin selkeitä täyttää.

Yhdysvaltojen veronumeron hakeminen

 1. Ano Smashwordsiltä kirjallinen dokumentti, jossa he vahvistavat, että olet kirjailijana heidän listoillaan ja että sinulla on saatavia vähintään 10 dollaria. Tämä tulee paperipostissa ja toimitusaika on kolme viikkoa.
 2. Lähetä IRS:lle paperilla kaavake, jossa anot veronumeroa. Laita saatteeksi Smashwordsiltä saamasi todistus. Käsittelyaika tällä on 6-8 viikkoa.
 3. IRS toimittaa sinulle paperipostissa veronumeron.
 4. Postita Smashwordsille IRS:lta saamasi veronumero yhdessä hakemuksen kanssa, jossa haetaan vapautusta ennakonpidätyksestä.
 5. Smashwords vapauttaa saatavasi.

Vaikka veroprosessi kestääkin hetken aikaa, saa kirjat joka tapauksessa nopeasti myyntiin ja kerryttämään tuloja. Hakemusprosessin jälkeen Smashwords vapauttaa ennakonpidätykset. Jos haluaa myöhemmin julkaista kirjoja tätä kautta, on putki jo valmiiksi auki ja paperityöt hoidettu.

Vinkit

 • Jos mahdollista, niin vetäydy pariksi päiväksi johonkin rauhalliseen paikkaan ja käynnistä kirjoitusprosessi.
 • Ei saa mistään selvää, jos ei lähde kokeilemaan! Nykyisin on hyvin helppoa kokeilla eri malleja.

Palkohedelmät e-kirja

Tuomas on melkein nelikymppinen mies, menestynyt ja omaan menestykseensä kompastunut. Lauantai-ilta ratkaisee kaiken, niin Tuomaan itsensä kuin perheensäkin kohdalta. Ja kuvaan astuu vuosien jälkeen Anu.

Matka omaan itseen, vastuun ottamiseen omista teoistaan ja niiden seurauksista. Pienenevässä maailmassa, jossa Suomi monikymmenvuotisen tiensä päätepisteessä on viimein osa Eurooppaa. Tai sitten ei.

Lisätietoa Jani Muhosen Palkohedelmät-kirjasta löydät osoitteesta palkohedelmat.fi. Jani kirjoittaa aktiivisesti “Oletko tosissasi?” -blogia, josta löytyy myös hänen yhteystietonsa.

Palkohedelmät on myynnissä seuraavissa kaupoissa Smashwordsin kautta:

Mitä ajatuksia haastattelu sinussa herätti? Mitä haluat kysyä Janilta?

Henri Liljeroos

Olen yrittäjä ja skaalautuvien liiketoimintamallien ylin ystävä. Haluan, että suomalaiset asiantuntijat oppivat ottamaan hyödyn irti Internetin tuomista mahdollisuuksista. Verkkokurssit ja muut skaalautuvat koulutusmuodot ovat suurimmalla osalla vielä hyödyntämättä. Uskon, että tässä pystyn olemaan monen apuna ja tukena. Jos näet, että voin auttaa sinua, niin lähetä sähköpostia [email protected] ja jatketaan jutustelua :)