Neljä lääkettä kirjoittajan blokin selättämiseen ja luovuuden lisäämiseen

Tämä on Katri Syvärisen kirjoittama vieraskynäartikkeli.

Oire: Tyhjä paperi tai näyttö. Aivojumi.

Diagnoosi: Creator’s block.

Se iskee melkein kaikille joskus: jotain pitäisi saada aikaan, mutta mitään ei tapahdu. Tyhjän paperin kammo voi ajoittain vaivata ketä tahansa, joka työssään ratkoo ongelmia ja nyhjäisee tyhjästä. Esimerkiksi e-kirjan kirjoittaminen, verkkokurssin sisällön tuottaminen tai maailman vetävimpien webbitekstien synnyttäminen saattaa saada aikaan kirjoittajan blokin.

Älä kuitenkaan pelkää blokkia. Siitä ahdistuminen saa sinut vain enemmän jumiin. Kun hyväksyt tilanteen, pysyt rennompana ja olet avoimempi ratkaisuille.

Reseptikin on olemassa: Relaa, anna ajatuksille tilaa ja alenna rimaa.

1. Tilaa ajatuksille

Inspiraatio ja stressaantunut mieli eivät sovi yhteen. Flow-tila ei tykkää täpötäydestä kalenterista tai jatkuvasta tekemisestä. Jos tietoinen mieli on buukattu suorittamaan jotakin koko valveillaoloajan, tiedostamaton mieli ei pääse työskentelemään rauhassa ja yhdistelemään asioita uusilla tavoilla. Oivalluksilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta syntyä eikä ainakaan nousta tietoiseen mieleesi.

Luovuus vaatiikin ympärilleen tilaa, mikä tarkoittaa säännöllisiä levon, rentoutumisen ja tekemättömyyden hetkiä. Ajatusten välillä on hyvä olla tyhjää – eikä niin kuin useimmilla, että päässä pyörii yhtä aikaa sata ajatusta.

Kannattaa myös välillä nousta koneen äärestä. Lähde liikkeelle, käy haukkaamassa happea ja vaikka piirrä “väärällä” kädellä. Liike aktivoi aivoja eri tavoin kuin tyhjän näytön tuijottaminen ja hiiren räpeltäminen.

2. Leiki mielikuvilla

Sulje silmäsi ja kuvittele, miltä juuri sinun kirjoittajan blokkisi näyttää ja tuntuu. Onko se muuri, jonka yli et pääse kiipeämään? Lankakerä, joka on solmussa? Painavat saappaat, jotka ovat jääneet kiinni saveen? Käsi, joka on sidottu niin, ettei se pääse kirjoittamaan paperille?

Kun mielikuva alkaa hahmottua, ala leikkiä sillä. Voit ensin kiittää blokkia mielessäsi: se on ehkä tähän asti suojellut sinua epäonnistumiselta tai muuten halunnut toimia sinun parhaaksesi, mutta nyt on aika luopua siitä. Räjäytä muuri palasiksi, leikkaa lankakerä silpuksi, taio itsellesi lapio, joka kaivaa saappaat savesta. Mitä tahansa blokista eroon pääseminen vaatii, tee se mielessäsi. Pidä huolella hauskaa niin kauan, että viimeinenkin osa blokista on selätetty 🙂

Tunnustele, miltä olo tuntuu leikin jälkeen. Ainakin olet koko ajan käyttänyt mielikuvitustasi ja käyttänyt aivojasi uudella tavalla. Se ruokkii myös luovuutta!

3. Kirjoita intuitiivisesti

Blokkia voi alkaa avata intuitiivisella kirjoittamisella. Mitä sanoja nousee mieleesi nyt – aivan mitä tahansa? Kirjoita ne ylös. Jos sanoista alkaa muodostua lauseita, anna niidenkin nousta ilmoille.

Voit myös alkaa kirjoittaa jumiutumisen tunteesta. “Hitto kun tää tökkii. Mitään ei tuu. Ihan kuin joku lasiseinä olisi mun ja näytön välissä. En oo keksinyt mitään ajatusta ainakaan kolmeen päivään ja deadlinekin odottaa kohta.” Anna mennä, niin kauan kuin ajatuksia riittää.

Sitten voit muutaman valmentavan kysymyksen avulla jatkaa kirjoittamista ongelmasta kohti ratkaisua:
– Mitä pitäisi tapahtua, jotta voisin tuottaa tekstiä vapaammin?
– Mikä auttaisi minua luomisessa juuri nyt?
– Miltä tarvittavat taidot tai ominaisuudet tuntuisivat?
– Miltä tuntuisi, jos olisin jo niin taitava, luova ja tuottelias kuin haluan olla?

Ole niin tarkka ja yksityiskohtainen kuin ikinä osaat. Näin alat ohjata mieltäsi kohti toivottua luovuuden tilaa. Lisäksi voit yllättyä ja huomata, että hei, minähän kirjoitan…

4. Alenna rimaa

Itse tekstin tuottamisessa kannattaa pyrkiä irti kaavoista. Kirjoitusprosessin ei tarvitse edetä aikajärjestyksessä otsikosta viimeiseen pisteeseen.

Jäsentele ensin tekstin idea haluamallasi tavalla, esimerkiksi mind mapin tai ranskalaisten viivojen avulla. Listaa tekstiin tulevia asioita (esim. väliotsikoita, aiheita tai kappaleita) sitä mukaa kun niitä tulee.

Ala kirjoittaa mistä tahansa kohdasta. Älä yritä tuottaa valmista tekstiä, kirjoita vain ajatuksia tai faktoja sellaisena kuin ne sillä hetkellä mieleesi ilmestyvät. Unohda sisäinen kriitikkosi ja anna tekstin virrata. Jos virta tyrehtyy (vaikka se olisi puolen lauseen päästä), siirry johonkin toiseen kohtaan. Pääasia, että hyväksyt tässä vaiheessa sanat ja lauseet sellaisina kuin ne ovat. Kun jokin kohta alkaa “vetää”, anna mennä!

Vasta kun materiaalia alkaa olla reilusti ja sen tuottaminen ei ole ongelma, voit alkaa suhtautua tekstiin kriittisemmin ja siirtää huomiota myös sen jäsentelyyn, kielioppiin, lauserakenteisiin ja oikeinkirjoitukseen. Mutta vasta sitten!

***

Vinkki: Kahden viikon kirjoittamishaaste

Jos haluat oppia lisää intuitiivisesta kirjoittamisesta itsesi kehittämisen ja luovuuden vapauttamisen välineenä, olet tervetullut mukaan Löydä elämän flow -kirjoittamishaasteeseen, joka alkaa 10.3.2014. Lue lisää haasteesta ja varaa paikkasi pian!


Katri Syvärinen:
Olen NLP-kouluttaja ja henkisen hyvinvoinnin valmentaja, jonka intohimona on auttaa muita hyödyntämään henkistä potentiaaliaan paremmin ja nauttimaan elämästä enemmän. Käytän yhtenä valmennuksen välineenä intuitiivista kirjoittamista. Lähes seitsemän yrittäjävuoden aikana olen oppinut paljon niin omien rajojeni venyttämisestä kuin tasapainon löytämisestäkin. Elämäni huippukohtiin kuuluvat myös kolme kirjoittamaani ratsastuskirjaa, ja olen työskennellyt kymmenen vuotta toimittajana. Minusta ja valmennuksistani voi lukea lisää osoitteessa www.katrisyvarinen.fi. Lisäksi pidän Elämän Flow -nimistä blogia (www.elamanflow.fi), jossa jaan ajatuksiani itsensä etsimisestä, löytämisestä ja kehittämisestä.
Digivallankumouksen Vieraskynä

Jos haluat kirjoittaa vieraskynäartikkelin Digivallankumouksen lukijoille, ole meihin yhteydessä. Julkaisemme aiheita, jotka liittyvät yleisesti digitaalisiin tuotteisiin ja niiden tekemiseen, myyntiin sekä markkinointiin. Voit lähettää aihe-ehdotuksesi osoitteeseen [email protected].