7 työkalua ammattimaisten verkkokurssien tekemiseen

Etsitkö laadukkaita, budjettiisi sopivia työkaluja videoiden ja verkkokurssien tekemiseen?

Olemme järjestäneet verkkokoulutuksia vuodesta 2013 lähtien, käyttäneet lukuisia työkaluja ja poimineet jyvät akanoista.

Näillä työkaluilla pystyt tekemään ammattimaisia videoita ja verkkokursseja lähes millä tahansa budjetilla:

Ammattitason mikrofoni kameralle

Kameran tai puhelimen oma mikrofoni harvoin tallentaa kovin laadukasta ääntä. Sen takia yksi tärkeimmistä hankinnoista videoijalle on ulkoinen mikrofoni.

Voit valita esim. haulikkomikrofonin tai kaulusmikrofonin. Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta haulikkomikrofonit ovat yleensä kätevämpiä, koska voit tallentaa laadukasta ääntä kädet vapaana, ja ilman pitkien johtojen kanssa sähläämistä. Sen lisäksi, voit kuvata useampaa henkilöä yhtä aikaa yhdellä mikrofonilla.

Røde Videomic Pro on kameran päälle kiinnitettävä haulikkomikrofoni, joka tallentaa laadukasta ääntä.

Merkittävä ominaisuus tässä mikrofonissa on ns. kumiripustussysteemi, joka vähentää haulikkomikrofoneille tyypillisiä runkoääniä, jotka johtuvat kameran rungon tärinästä. Mikrofonista löytyy myös aktiivinen äänenvahvistusominaisuus, jolla äänen tason saa korkeammaksi tarvittaessa. Tämä auttaa kohinan vähentämisessä.

Røde Videomic Pron saa kiinni järjestelmä- tai videokameraan, jossa on 3.5mm mikrofoniliitin ja salamakenkä/varusteluisti mikrofonin kiinnittämistä varten. Mikrofoni toimii 9V paristolla. Siihen saa myös ostettua erikseen mikrofonin päälle laitettavan deadcat-karvan, joka vaimentaa tuulen ääniä.

Kaipaatko edullisempaa vaihtoehtoa järjestelmäkameran mikrofonille? Katso Työkalut verkkokurssin tekemiseen -opas.

Mikrofoni älypuhelimeen

Jos haluat kompaktimman mikrofonin, jonka voi liittää puhelimeen, tämä on hyvä vaihtoehto:

Røde VideoMic Me on hyvä haulikkomikrofoni iPhoneen tai Android-puhelimille, joista löytyy 3.5mm TRRS-mikrofoniliitäntä. Haulikkomikrofoni on hyödyllinen silloin kun ei haluta tai voida kiinnittää kaulusmikrofonia esim. siitä syystä, että haluat liikkua enemmän, tai et halua mikrofonia kuvaan mukaan.

VideoMic Me sopii suoraan puhelimiin, joissa on 3,5mm liitäntä. iPhone 7 tai uudempiin iPhone-puhelimiin se ei järkevästi käy, sillä se kiinnittyy suoraan puhelimen mikrofoniporttiin.

Uudempiin iPhoneihin (eli 7, 8 ja X) sopivan mikrofonin löydät Työkalut verkkokurssin tekemiseen -oppaasta.

Videonkuvaussovellus

Jos haluat ottaa kaiken irti puhelimesi kamerasta, tarvitset uuden videonkuvaussovelluksen.

Filmic Pro on erinomainen videonkuvaussovellus puhelimelle. Suosittelemme käyttämään Filmic Prota puhelimesi oman videointisovelluksen sijasta, koska Filmic Prossa on paljon tärkeitä säätöjä, kuten resoluution, valkotasapainon, valotuksen, tarkennuksen ja kehysnopeuden säädöt.

Hyvää kuvanlaatua edullisesti hyvällä valaistuksella

Jos haluat parempaa kuvanlaatua ilman kallista kameraa, paras lääke siihen on hyvä valaistus.

Huonossa valaistuksessa hyväkään kamera ei tuota ammattimaista jälkeä, mutta hyvä valaistus tekee ihmeitä, vaikka kuvaisit vain älypuhelimesi kameralla.

Aputure Amaran AL-H198 tuottaa luonnollisen näköistä päivänvaloa pienessä koossa. Tämän paneelin saa kiinnitettyä vaikka kameran päälle.

Jos tarvitset vielä tehokkaampia valopaneeleja, katso suosituksemme Työkalut verkkokurssien tekemiseen -oppaasta.

Jalusta kamerallesi, kännykällesi tai valopaneelillesi

Vakaan kuvan tuottamiseksi tarvitset jalustan. Jos sinulla on useampi jalusta, voit liittää yhteen jalustaan kamerasi tai puhelimesi, ja toiseen valopaneelin.

GorillaPod on pienehkö jalusta, josta on monenlaiseen käyttöön sen taipuisien jalkojen ansiosta. Voit kiinnittää sen esim. kaiteeseen tai oksaan. GorillaPodeja löytyy eri kokoisia. Puhelimelle riittää pieni ja edullinen GorillaPod.

Löydät myös pitkän, mutta pieneksi taittuvan kolmijalan Työkalut verkkokurssien tekemiseen -oppaasta.

Mikrofoni webinaarien ja äänitteiden nauhoittamiseen

Voit kuvata videoita myös tietokoneellasi. Voit kuvata itseäsi webcamillä ja/tai ruutuasi ruudunkaappausohjelmalla. Tällöin voit nauhoittaa esim. Powerpoint-esityksen. Tässäkin tapauksessa tärkein väline on laadukas mikrofoni.

Blue Yeti kytketään tietokoneen USB-liittimeen, eli sen voi liittää käytännössä mihin tahansa tietokoneeseen. Äänenlaatu Blue Yetissä on hyvä, ja siitä löytyy säädettävät suuntakuviot. Voit siis tallentaa ääntä esim. vain mikrofonin edestä, edestä ja takaa tai sitten koko ympäröivästä tilasta. Tämä on erinomainen mikrofoni esim. webinaarien pitämiseen tai äänitteiden tekemiseen.

Sovellukset sisällön suunnitteluun

Myös sisällön suunnittelu on oleellinen vaihe videotuotannossa. Loistava väline tähän ovat miellekartat.

MindNode on miellekarttaohjelma Macille ja iOS:lle, jolla voit organisoida ajatuksiasi visuaalisesti.

Ohjelma on saatavilla myös iPhonelle ja iPadille, jolloin miellekarttasi voivat olla aina mukanasi iCloud-synkronoinnin avulla. Tekemiäsi miellekarttoja voit tarkastella myös Apple Watchilla.

Pienen tietokoneelle asennettavan apuohjelman avulla on myös helppo kirjata ajatuksia ylös koska tahansa.

XMind on erityisesti Windows-käyttäjille sopiva ohjelma miellekarttojen tekemiseen. Sen brainstorming-moodi ja näppäinoikotiet nopeuttavat työskentelyä huomattavasti.

Verkkokurssi nettiin ja myyntiin

Otsikossa lupasimme vain 7 työkalua, mutta tässä on vielä yksi.

Campwire on Digivallankumouksen kehittämä verkkokoulutusalusta, jolla saat verkkokurssisi nettiin ja myyntiin helposti.

Campwirellä saat tehtyä tyylikkäitä ja toimivia verkkokursseja ilman koodareiden tai graafikoiden apua. Asiakkaasi pystyvät käymään verkkokurssiasi sekä tietokoneellaan että mobiililaitteillaan. Myös maksaminen ja maksujen vastaanottaminen on helppoa. Asiakkaasi voivat käyttää joko luottokorttia tai verkkopankkia maksamiseen, ja sinä saat automaattisen myyntiraportin kirjanpitoa varten. Ei tarvetta sählätä laskujen tai ulkomaisten maksunvälityspalveluiden kanssa.

Kun käytät Campwireä, voit keskittyä olennaiseen, eli kouluttamiseen.

Mitro Patrikainen

Olen kirjoittaja, tarinankertoja ja viihdyttäjä. Olen tieteilijä, nörtti ja tekniikan ihmelapsi. Olen romantikko, kapinallinen ja auttamishaluinen. Rakastan internet-markkinointia ja verkkokurssibisnestä, koska silloin saan olla kaikkea tätä. Digivallankumouksessa minä suunnittelen ja optimoin myyntitunneleita, kirjoitan sisältöä ja mainoksia, teen teknistä säätöä kulissien takana ja paljon muuta.